Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Från avsnittet "Pojken som lämnades kvar": Rischard Lewkowiez som vuxen (foto: Lisbet Svensson) och som liten pojke (foto: privat)

TV-avsnittet "Pojken som lämnades kvar" gav nominering till Stora Journalistpriset 2018

​Nominerade år 2018 i kategorin Årets Berättare: Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén; ​för avsnittet ”Pojken som lämnades kvar” i TV-programmet "Arvinge Okänd", Sveriges Television. Juryns motivering: "För att de inom ramen för ett underhållningsprogram gör tung journalistik om de mörkaste kapitlen i vår historia."

Broschyrerna kan beställas från Svenska Downföreningen och finns också som pdf

Ny broschyr om autism och ADHD vid Downs syndrom

Med tidig upptäckt av diagnoserna ADHD och Autismspektrumtillstånd vid Downs Syndrom kan fler barn och familjer få rätt stöd och bättre vardagsliv. Arvfondsprojektet “ADHD och Autismspektrumtillstånd vid Downs Syndrom” har tagit fram en faktabroschyr. Broschyren finns även som lättläst.

​VÄLKOMMEN PÅ JULFEST! - Avd Gävleborg

​VÄLKOMMEN PÅ JULFEST! - Avd Gävleborg

Söndag den 2 december inbjudes du/ni till Svenska Downföreningen Gävleborgs julfest. Vi träffas i entrén på Aquarena i Söderhamn kl 13.00 för ett härligt julbad.

Moa Engdahl är en av finalisterna i Årets Nätängel Junior 2018. Foto: Privat

Moa är finalist i Årets Nätängel Junior 2018

Moa Engdahl – Moa the warrior, har blivit nominerad till Årets Nätängel Junior 2018 Syftet med Årets Nätängel är att lyfta, hylla och hedra någon eller några som sprider kärlek, glädje och pepp till andra på nätet.

Favorit i repris. Julbord på Skansen med avdelning Stockholm 8/12-2018.

Julbord med Avdelning Stockholm 8/12-2018

Snart stundar julen och Avdelning Stockholm kör en favorit i repris för sina medlemmar. Vi har bokat julbord på Skansen lördagen den 8/12-2018 kl.13.00-17.00 på Gustavianska våningen. Det finns 40 platser att tillgå så först till kvarn gäller. Anmälan är bindande och anmälningsavgift är 100:-/vuxen och 50:-/barn (upp till 12 år) Anmälan gör på petra.ohult@gmail.com. Välkomna!

Vilka tycker DU ska få UPP-priset 2019?

Vilka tycker DU ska få UPP-priset 2019?

För att förändra attityderna till Downs syndrom delar Svenska Downföreningen ut två priser varje år i samband med Världsdagen för Downs syndrom, World Down Syndrome Day, 21/3. Priset lyfter fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom.

Anna Falk, Docent vid Institutionen for Neurovetenskap på Karolinska Institutet

Hur utvecklas nervceller med Trisomi 21?

​Anna Falk, Docent vid Institutionen for Neurovetenskap på KI, forskar om hur nervceller utvecklas. När man förstår hur nervceller med Trisomi 21 utvecklas så öppnas möjligheter för behandling. Behandling som kan minska den intellektuella funktionsnedsättningen, eller som gör att personer med Downs syndrom undgår den helt.

LSS-utredningens förslag bryter mot mänskliga rättigheter

Svenska Downföreningen har skrivit under​ ​​Funktionsrätt Sveriges debattartikel i Svenska Dagbladet idag angående den pågående LSS-utredningen. Vi kräver att regeringen visar att löftena om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade,LSS i valrörelsen inte bara var tomma ord.

Skicka in bilder till föreningen

Skicka in bilder till föreningen

​Svenska Downföreningen växer och det gör också behovet av presentationsmaterial. Därför efterlyser vi bilder på personer med Downs syndrom i alla åldrar, utseenden och situationer. Bilderna är tänkta att användas på vår hemsida, nyhetsrum och sociala mediekanaler, i presentationer, informationsmaterial och insamlingskampanjer mm.

Ökad kunskap = ökad delaktighet

Ökad kunskap = ökad delaktighet

​Vi ökar kunskapen om Downs syndrom (DS). Vi tror nämligen att med ökad kunskap ökar också förståelsen för varandra och det blir lättare för alla att vara delaktiga på sina villkor. I USA är oktober "Medvetande- om-Downs-syndrom-månaden", så vi tänkte haka på och sprida kunskap om DS denna månad genom våra Instagram-konton.

Visa mer