Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fira Internationella Downs syndromdagen med oss!

På söndag den 20 mars tjuvstartar firandet runt om i Sverige inför Internationella Downs syndromdagen, som infaller den 21 mars varje år. Svenska Downföreningen delar ut UPP-priset i Stockholm, ställer till med kalas i Luleå, familjefest i Malmö och bjuder på tecken-show i Göteborg.  

Internationella Downs syndromdagen den 21 mars uppmärksammas av tusentals människor runt om i världen och deltagandet ökar från år till år. Dagen firas för att stärka förståelsen och kunskapen om vad det innebär att leva med Downs syndrom. 

Dagen instiftades 2006 av Down Syndrome International (DSI). Datumet den 21/3 valdes eftersom det är unikt för personer med Downs syndrom att ha 3 kromosomer av nummer 21. 

Evenemang på söndag den 20 mars

Svenska Downföreningen delar ut det årliga UPP-priset, för att motverka fördomar och belysa möjligheterna för personer med Downs Syndrom.  Årets pristagare är Anna Strand, pionjär inom föreningen Grunden i Göteborg, en förening för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och Karl Grunewald, som kämpar för allas delaktighet och gick i bräschen för att stänga institutionerna.

Prisceremonin äger rum söndagen den 20 mars kl. 14.45 på Boulevardteatern, Götgatan 73 i Stockholm. Prisutdelare är skådespelaren och regissören Ika Nord.

För mer information:
Bengt Lyngbäck, juryns ordförande, Svenska Downföreningen, 070-659165 
Helene Forssbaeck, ordförande i Svenska Downföreningen, 0708-116757

Nätverken i Väst bjuder in till Universeum, Göteborg mellan kl. 11-17.
Kl. 14.00 är det teckenshow i entrén. 

Nätverk Skåne har familjefest i Kulladalskolan, Velandergatan 99, Malmö kl. 13.00-17.00.
 Kl. 15.00 är det föreställning med SjörövarMange och Katta Pirat. 

Nätverk Norrbotten har kalas i Björkskatakyrkan i Luleå mellan kl. 12-16

Läs mer om de lokala nätverken och aktiviteter på www.svenskadownforeningen.se 
Läs mer om World Syndrome Day på www.ds-int.org.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenska Downföreningen är en ideell förening för personer med Downs syndrom, deras familjer, anhöriga och personal. Föreningen ordnar aktiviteter som stimulerar och inspirerar, samlar och sprider kunskap om Downs syndrom, samt verkar för att människor med Downs syndrom ska ha samma möjlighet till delaktighet och valfrihet som andra. www.svenskadowforeningen.se

Kontakter

Karen Flø

Karen Flø

Presskontakt Riks 072-219 38 86