Gå direkt till innehåll

Ämnen: Medicin

Angående Socialstyrelsens rapport om fosterskador och kromosomavvikelser

Angående Socialstyrelsens rapport om fosterskador och kromosomavvikelser

Svenska Downföreningen välkomnar en respektfull och nyanserad debatt om fosterdiagnostik och dess syfte och kommer fortsätta arbeta för ett samhälle där personer med Downs syndrom ses som fullvärdiga medborgare och får bästa möjliga förutsättningar att leva ett gott liv.

Nu är det snart dags för vaccination mot influensa och covid-19

Nu är det snart dags för vaccination mot influensa och covid-19

Personer med Downs syndrom ingår i riskgrupp och Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot covid-19 från 18 års ålder. Gällande influensa rekommenderas både vuxna och barn med Downs syndrom från 6 månaders ålder vaccination. Barn med Downs syndrom är dock olika vad gäller ökad risk för allvarlig influensa.

Välkommen till Rocktober-vernissage i Tyresö centrum

Välkommen till Rocktober-vernissage i Tyresö centrum

Skandia Fastigheter uppmärksammar Rocktober – kunskapsmånaden för Downs syndrom i sina åtta köpcentrum. Nu på lördag den 7 oktober från kl. 12 i Tyresö centrums lekrum bjuds det in till en trevlig stund med vernissage, fika och dansworkshop .

Blockmönster kan ingå i intelligenstest

Graden av intellektuell funktionsnedsättning påverkar inte när man får Alzheimers

För personer med Downs syndrom finns det ingen skillnad i genomsnittlig ålder vid utvecklingen av Alzheimers sjukdom mellan dem som har mild, måttlig eller grav intellektuell funktionsnedsättning. Detta ger förutsättningar för att delta i kliniska studier av behandlingar mot Alzheimers oavsett grad av intellektuell funktionsnedsättning.

äldre kvinna med Downs syndrom ler

Revidera de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom

Personer med Downs syndrom får Alzheimers sjukdom i mycket hög utsträckning, och tjugo år tidigare än vid sporadisk Alzheimers. Ändå får de flesta personer med Downs syndrom i Sverige varken demensutredning, diagnos eller behandling. Så här kan vi inte ha det. Vi på Svenska Downföreningen önskar att riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom bör uppdateras.

Endotelcell där mitokondrierna är färgade i rött och cellkärnan blå. (från Wikimedia https://en.wikipedia.org/wiki/Cell_(biology)#/media/File:DAPIMitoTrackerRedAlexaFluor488BPAE.jpg)

På väg mot minskad cell-stress

En extra kopia av kromosom 21 med dess specifika gener, liksom en extra kromosom vilken som helst, bidrar båda till ökad cell-stress. Cell-stressen påverkar utveckling, kognition, hälsa och åldrande. Det är visat i studier på celler med Trisomi 21 och på DS-möss att flera ämnen och mediciner kan minska cell-stressen. Mer forskning och kliniska studier för personer med Downs syndrom behövs.

Downs syndrom karyotyp - från Wikimedia

Färre hoptrasslade proteiner ger färre för tidigt åldrade celler

Mänskliga celler påverkas av generell trisomi-relaterad stress så att metabolismen förändras, redox-jämvikten rubbas, celldelningen hämmas och hoptrasslade proteiner ackumuleras. Behandling av Trisomi 21-celler med en kemisk chaperon gav färre hoptrasslade proteiner och färre för tidigt åldrade celler.

Hampus Hillerstrom, President och CEO för LuMind IDSC

LuMind IDSC stöder svensk forskning om Downs syndrom

Den amerikanska organisationen LuMind IDSC samlar in pengar till forskning om Downs syndrom. Organisationen stöder forskning med inriktning på ökad självständighet, att förebygga Alzheimer, utveckling av genterapier, samt att öka vår förståelse av Trisomi 21 för att hitta nya behandlingsmål. Hampus Hillerstrom, VD och ordförande, kommer till Stockholm i oktober.

Ann Charlotte Granholm Bentley, Professor i Biologi och Executive Director för Knoebel Institute for Healthy Aging

Vården för vuxna med Downs syndrom kan bli mycket bättre

Lotta Granholm är Executive Director för Knoebel Institute for Healthy Aging i Denver och gästprofessor vid Karolinska Institutet. Nu vill hon hjälpa till att etablera forskning i Sverige om Downs syndrom och Alzheimers genom ett samarbete mellan flera svenska universitet och det europeiska nätverket Horizon21. Syftet är att förbättra tillgången till behandlingar och kliniska prövningar.

Anna Falk, Docent vid Institutionen for Neurovetenskap på Karolinska Institutet

Hur utvecklas nervceller med Trisomi 21?

​Anna Falk, Docent vid Institutionen for Neurovetenskap på KI, forskar om hur nervceller utvecklas. När man förstår hur nervceller med Trisomi 21 utvecklas så öppnas möjligheter för behandling. Behandling som kan minska den intellektuella funktionsnedsättningen, eller som gör att personer med Downs syndrom undgår den helt.