Gå direkt till innehåll

Ämnen: Rasism, diskriminering

Elisabeth Wallenius, Ordförande Funktionsrätt Sverige. Foto; Linnea Bengtsson

DEBATT: När ska staten be om ursäkt för Vipeholm

Övergrepp, kränkningar, ensamhet och sorg. Så tedde sig livet för många av de människor med funktionsnedsättning som placerades på institutioner som Vipeholm åren 1935–1982. Nu sällar sig fackförbundet Vision till de grupper som vill att staten ger en offentlig ursäkt till de drabbade och deras närstående, skriver DHR, Vision, FUB och Funktionsrätt Sverige.

Debatt: Regeringens LSS-förslag bryter mot FN konventionen

​LSS är en oerhört viktig rättighetslag, ändå har det skett en oroande förändring i tillämpningen av LSS – inte minst av insatsen personlig assistans. Därför kräver vi att lagen förtydligas och de viktiga principerna stärks, skriver företrädare för 19 organisationer inom funktionshinderrörelsen.

Moa Engdahl är en av finalisterna i Årets Nätängel Junior 2018. Foto: Privat

Moa är finalist i Årets Nätängel Junior 2018

Moa Engdahl – Moa the warrior, har blivit nominerad till Årets Nätängel Junior 2018 Syftet med Årets Nätängel är att lyfta, hylla och hedra någon eller några som sprider kärlek, glädje och pepp till andra på nätet.

Ökad kunskap = ökad delaktighet

Ökad kunskap = ökad delaktighet

​Vi ökar kunskapen om Downs syndrom (DS). Vi tror nämligen att med ökad kunskap ökar också förståelsen för varandra och det blir lättare för alla att vara delaktiga på sina villkor. I USA är oktober "Medvetande- om-Downs-syndrom-månaden", så vi tänkte haka på och sprida kunskap om DS denna månad genom våra Instagram-konton.

Funktionsrätt Sverige deltar i Mångfaldsparaden

Funktionsrätt Sverige deltar i Mångfaldsparaden

För att visa vår ståndpunkt kring NMRs närvaro i Almedalen kommer vi att delta i den så kallade Mångfaldsparaden. Ni av våra medlemsförbund, som befinner sig i Almedalen och vill gå med oss är varmt välkomna till vårt tält på Skeppsbron kl 14, så går vi tillsammans till Paviljongsplan, varifrån paraden startar kl 14.30.

Funktionshinderrörelsen frågar ut politikerna i Almedalen

Funktionshinderrörelsen frågar ut politikerna i Almedalen

Under Almedalsveckan arrangerar stora delar av funktionshinderrörelsen gemensamma utfrågningar av de politiska partierna. - Inget parti vinner ett val på funktionshinderpolitik, men varje parti riskerar att förlora valet om man inte ger tydliga svar på vilka ambitioner man har i eventuell regeringsställning, säger Mikael Klein.

Almedalen 2016: Fosterdiagnostik - vi har tekniken men har vi etiken?

Almedalen 2016: Fosterdiagnostik - vi har tekniken men har vi etiken?

Idag kan ett enkelt blodprov från modern berätta allt om ett fosters genetiska uppsättning samtidigt som frågorna som provet väcker blir allt mer komplexa. Är den medicinska professionen rustad för att hantera dessa frågor? Finns förutsättningar för blivande föräldrar att göra ett informerat val?

Vinnare av UPP-priset 2009. Välkommen till prisutdelningen.

Vinnare av UPP-priset 2009. Välkommen till prisutdelningen.

I samband med firandet av internationella Downs syndromdagen 2009 delar Svenska Downföreningen för första gången ut UPP-priset till två personer som betyder mycket för Downs syndrom. De två pionjärerna som får ta emot priset är Pierre Björkman, skådespelare på Moomsteatern och Iréne Johansson, grundare av Karlstadmodellen.

Svenska Downföreningen instiftar pris på årets Internationella Downs syndromdag

Den 21 mars 2008 firas World Down Syndrome Day, den internationella Downs syndromdagen. Dagen är av vikt för att uppmärksamma att personer med Downs syndrom blir accepterade som fullvärdiga medborgare. I år instiftar därför föreningen två priser för att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom.