Gå direkt till innehåll

Ämnen: Statlig, kommunal förvaltning

Fotografi på valberedningen i Svenska Downföreningen. Från vänster: Paul Philip Abrigo, Carina Karlsson och Sofia Thole Kling

Lär känna valberedningen och nominera till riksstyrelsen 2024

Hej valberedningen, vem är ni?
Paul Philip Abrigo heter jag och är pappa till Amélie (född 2016), och har varit medlem i vår förening sedan de där första omtumlande dagarna mellan Södersjukhusets BB och Tittuts spädbarnsverksamhet. Bor i Stockholm och driver modeföretaget Syvênde Swimwear med min fru, samt är rådgivare inom Public Affairs och strategisk kommunikation. På fritiden sjunger, skriv

Bild från det digitala mötet - Veronica Magnusson Hallberg, Anna Brandström, Maja Stilling och Ardalan Shekarabi.

Svenska Downföreningen i möte med Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi

Torsdagen den 5/11 hade Svenska Downföreningens ordförande Veronica Magnusson Hallberg och vice ordförande Anna Brandström ett möte med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Föreningen lyfte fram de fortsatta problemen inom Omvårdnadsbidragsreformen och Shekarabi intygade att det inte fanns några planer på neddragningar.

Respekt för rättigheter?

Respekt för rättigheter?

Lansering av ny webbplats! ”Respekt för rättigheter?” är en rapport om hur Sverige lever upp till FN:s funktionsrättskonvention. Rapporten innehåller skarp kritik och över 130 konstruktiva förslag till förändringar! Svenska Downföreningen står tillsammans med 109 andra organisationer bakom rapporten. Läs mer och stötta arbetet för ett samhälle för alla! www.respektforrattigheter.se

Veronica Magnusson Hallberg, Ordf. Svenska Downföreningen och Harald Strand, Ordf. Riksförbundet FUB.

DEBATT: Är LSS-bostäder nästa tickande bomb

Det är inte bara coronaviruset som dödar. Avsaknad av helt nödvändig kunskap hos personalen i LSS-bostäder, i kombination med många timanställningar och en akut brist på skyddsutrustning riskerar att leda till samma skrämmande dödssiffror som Sverige har sett vid äldreboenden, skriver Harald Strand och Veronica Magnusson Hallberg.

Kommunerna får inte abdikera från sitt samhällsansvar

Kommunerna får inte abdikera från sitt samhällsansvar

Det är vårt svar till Sveriges kommuner och regioners, SKR:s hemställan idag om införande av en lag, om än tillfällig, gällande kommuners prioriteringar under coronaepidemin. ”Vi tycker att det är anmärkningsvärt att Sveriges kommuner nu begär en lagändring istället för att presentera en plan för hur man ska klara av sitt uppdrag”, kommenterar Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige

Martin fikar med sin kusin Samuel. Foto Hedvig Anckarman

Debatt: Rocka sockorna räcker inte - sluta begränsa!

Regering, riksdag, regioner, kommuner och myndigheter måste sluta begränsa vår vardag. Att i tider som dessa även informera på lättläst och med AKK (Alternativ Kompletterande Kommunikation), och att alltid ha särskolor och omsorg med i krishantering och planer borde vid det här laget vara självklart men är, plågsamt uppenbart, inte det.

Rättssäkerhet och trygghet ska gälla alla – även personer med Downs syndrom

Rättssäkerhet och trygghet ska gälla alla – även personer med Downs syndrom

Idag på Internationella Funktionsrättsdagen släpps civilsamhällets svenska rapport ”Respekt för rättigheter?” om hur Sverige lever upp till konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Sverige är i många fall långt framme när det gäller att ta tillvara personers rättigheter men när det gäller de svagaste i samhället är det dessvärre sämre.

Medlemmar drabbas av glappet mellan Vårdbidrag och Omvårdnadsbidrag.

Flera av våra medlemmar är nu hårt drabbade av att deras vårdbidrag inte längre betalas ut medan det nya omvårdnadsbidraget fortfarande handläggs. Vi föreslår att man omgående fattar beslut om att vårdbidrag ska fortsätta betalas ut trots att det borde omprövats, till dess att nytt beslut om omvårdnadsbidrag är fattat.

Elisabeth Wallenius är ordförande för Funktionsrätt Sverige. Foto: Montage, Unsplash, Linnea Bengtsson

Debatt: Nog med tomma vallöften till funktionsnedsatta

Frågorna berör inte bara ett fåtal, som den massmediala rapporteringen och den politiska retoriken ofta låter påskina. Tvärtom berörs de allra flesta väljare. Minst en av fem har en egen funktionsnedsättning och långt fler påverkas som närstående, släkt och vänner, skriver Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige.