Nyhet -
Funktionsrättsrörelsen tog över Europaparlamentet 6 december 2017
Utdrag Funktionsrätts hemsida:
Den 6 december anordnar Europaparlamentet tillsammans med European Disability Forum (EDF) ett Europaparlament för personer med funktionsnedsättning i Bryssel. Tidigare har detta skett vid tre tillfällen: 1993, 2003 och 2012.
Detta är ett unikt tillfälle för den europeiska funktionsrättsrörelsen att träffa Europaparlamentets förtroendevalda, europaparlamentariker och ledare från andra EU-institutioner. Funktionsrättsrörelsen ”tar över” Europaparlamentet för en dag och avhandlar frågor som är gemensamma för hela den europeiska rörelsen. Tolkning sker på alla officiella EU-språk, inklusive teckenspråk och skrivtolkning på engelska.
Funktionsrätt Sverige har anordnat en studieresa till Bryssel i samband med den 6:e december, där vi ska träffa svenska europaparlamentariker och lära oss mer om de två paraplyorganisationer vi är medlemmar i, EDF, European Disability Forum och EPF, European Patients’ Forum. Alla svenska parlamentariker har fått en förfrågan inom ramen för Europaparlamentets besöksprogram.
Vi är 65 personer som åker från rörelsen och alla medlemsförbund inklusive Lika Unika, DHR och ungdomsorganisationerna har erbjudits möjlighet att åka med.
Studieresan kommer till stor del att finansieras av de svenska Europa-parlamentarikernas besöksprogram.
Deltagare från Svenska Downföreningen var föreningens ordförande Veronica Magnusson Hallberg. Deltog gjorde också vice ordförande Lars Oké (utan någon kostnad för föreningen).
Mötet fattade två beslut:
I. a resolution on the European Disability Strategy,
II. a manifesto on accessible European elections 2019
Den svenska delegationen träffade bland andra EU-parlamentariker Cecilia Wikström. Under den nuvarande mandatperioden är Cecilia ledamot i utskottet för mänskliga fri- och rättigheter (LIBE), Ordförande för Utskottet för framställningar (PETI) och sedan januari 2017 ordförande för Utskottsordförandekonferensen. Det gör henne i dagsläget (2017) till Sveriges mest seniora EU-parlamentariker någonsin.
Utdrag från EU-parlamentets hemsida angående PETI (Utskottet för framställningar):
Alla medborgare i Europeiska unionen och alla som är bosatta i en medlemsstat har rätt att ensamma eller tillsammans med andra personer göra en framställning till Europaparlamentet i en fråga som rör Europeiska unionens verksamhetsområde och som direkt berör framställaren. Företag, organisationer eller föreningar med säte i Europeiska unionen har också enligt fördraget rätt att göra en framställning.
En framställning kan gälla ett klagomål eller en begäran och beröra frågor som har allmänt eller enskilt intresse.
Framställningen kan gälla en individuell begäran, ett klagomål eller ett påpekande om hur EU-lagarna tillämpas eller en uppmaning till Europaparlamentet att ta ställning i en viss fråga. Sådana framställningar ger Europaparlamentet möjlighet att ta upp kränkningar av europeiska medborgerliga rättigheter som begåtts av en medlemsstat, lokala myndigheter eller en annan institution.