Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan. Utdelning av UPP-priset 2014

På lördag den 22 mars tar Martina Schaub och Tom Alandh emot årets UPP-pris.  De får priset för att ha bidragit till att nyansera bilden av människor med Downs syndrom.

Priset delas ut årligen av Svenska Downföreningen, i anslutning till firandet av Internationella Downs syndromdagen den 21 mars, för att öka kunskapen om Downs syndrom och motverka fördomar.

- Martina Schaub är en viktig förebild, som genom sin initiativkraft banar väg för andra. Tom Alandh har genom sina filmer om Martina följt hennes utveckling och hennes mamma Berits kamp för att förändra attityder till personer med Downs Syndrom, säger Bernt Ljungquist, Svenska Downföreningens ordförande.

Evenemanget äger rum lördagen den 22 mars, kl 12.00 - 15.00 på Siggesta Gård, Värmdö, utanför Stockholm. Pristagarna Martina Schaub och Tom Alandh berättar och visar film. Tina Leijonberg delar med sig av sina erfarenheter av att vara moster till Ida som har Downs syndrom. Kajsa Granström och Eric Westanskog sjunger. Mer information: www.svenskadownforeningen.se

Prisutdelningen sker kl 13.40.

Årets pristagare 2014:

Martina Schaub får priset för sin kamp att finna sin egen väg att utvecklas och vara delaktig i samhället. Hon har i filmerna, genom att dela med sig av sig själv och sin vardag, medverkat till att förändra attityden till Downs syndrom. Hon är en bra förebild, som medvetandegör att man kan leva ett fullgott liv med funktionsnedsättning.

Tom Alandh får priset för att han genom sina filmer om Martina Schaub har synliggjort hennes och hennes mamma Berit Schaubs arbete för Martinas inkludering i samhället. Han har med filmerna bidragit till att nyansera bilden av personer med Downs syndrom och därigenom utgjort en positiv kraft i förändringen av samhällets inställning.

För mer information och kontakt:
Bernt Ljungquist, ordförande i Svenska Downföreningen, 070-205 15 27
Kontakt med pristagarna och foton genom Svenska Downföreningens kansli, 08-730 48 25

Läs mer om World Down Syndrome Day på FN:s hemsida www.un.org/en/events/downsyndromeday/

FN och organisationen Down Syndrome International håller en konferens i FN-högkvarteret i New York med temat “Health and Wellbeing - Access and Equality for All”. www.worlddownsyndromeday.org/wdsd-2014

2014 är det nionde året som World Down Syndrome Day firas runt om världen den 21 mars.  Datum är valt med omsorg. Den 21:a dagen i den tredje månaden symboliserar den trippel av kromosom nummer 21 som personer med Downs syndrom bär.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Svenska Downföreningen är en ideell förening för personer med Downs syndrom, deras familjer, anhöriga och personal. Föreningen verkar för Kunskap – Gemenskap – Möjligheter.
Läs mer på:
www.svenskadownforeningen.se


Kontakter

Karen Flø

Karen Flø

Presskontakt Riks 072-219 38 86