Pressmeddelande -
Varför tror man att vi är annorlunda?
"Rocktober", 2021
I USA är oktober ”Medvetande-om-Downs-syndrom-månaden”, (Downs syndrome awareness month) och går under benämningen Rocktober.
För andra året i rad har vi uppmärksammat detta även i Sverige genom att på olika sätt skapa uppmärksamhet kring diagnosen Downs syndrom och på så vis också öka kunskapen om Downs syndrom.
Vi har en bildkavalkad i våra social medier där vi presenterar en bild per dag på en person med Downs syndrom och en kompis, ett syskon eller någon annan. Bilder där vänskap och gemenskap står över den där detaljen med en extra kromoson. Vi arrangerar fyra webbinarier i vitt skilda ämnen; vikten av rörelse, skolan, vad som händer när barnet fyller 18 och sexualtitet. Idag avslutas vår designtävling tillsammans med Happy Socks och runtom i landet deltar hundratals personer efter sin egna förmåga i vårt Rocktober Race över 21 km.
I Svenska Downföreningen har vi en expertgrupp med tre fantastiska personer, Annika, Filip och Rasmus. De vet precis allt om hur det är att ha Downs syndrom. Och dom, och alla andra med en extra kromosom, är värda att lyssna på, för de kan lära alla oss andra så otroligt mycket.
Våra experter har skrivit ett brev som de gärna vill att så många som möjligt får läsa och ta del av.
Så vad är väl bättre än att publicera det under Rocktober?
"Varför tror man att vi med Downs syndrom är annorlunda?
Bara för att vi har en extra kromosom, så betyder det inte att vi, personer med Downs syndrom, är lika. Vi är lika olika som alla er andra.
Det är vanligt att man tror att vi är kramiga, glada och att alla gillar dansband. Men vi kan också bli ledsna, arga, gilla hårdrock eller opera.
Många med Downs syndrom lär sig att läsa och vi är aktiva på sociala medier. Att få läsa fula ord om oss eller se mobbning är inte roligt. Vi vill leva utan diskriminering, fördomar och fula ord.
Vi har också drömmar, precis som ni. Drömmar om att bli modell, musiker, dansare, idrottare eller politiker. Det kanske bara tar lite längre tid att uppnå drömmen, men vi har önskemål och drömmar, precis som ni.
Vi vill vara med och påverka så att vi får leva ett gott och ett bra liv som resten av Sveriges befolkning, för det har vi rätt till. Vi har rätt att vara en del av det dagliga livet i samhället.
Undertecknat av Svenska Downföreningens Expertgrupp,
Annika Bodin, Filip Larsson & Rasmus Wallin"
Ämnen
Om Svenska Downföreningen:
Svenska Downföreningen ökar kunskapen om Downs syndrom och driver påverkansarbete för full delaktighet och självbestämmande. Vi ger personer med Downs syndrom och deras familjer en plattform där de kan göra sina röster hörda och skapar möjligheter för aktiviteter, möten och gemenskap.
Föreningen är ideell och rikstäckande med lokala avdelningar.