Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala villkor

Gör Funktionsrättskonventionen till lag, skriv under namninsamlingen!

Gör Funktionsrättskonventionen till lag, skriv under namninsamlingen!

Statusen och fokuset på rättigheter för personer med funktionsnedsättning behöver höjas i Sverige. Din underskrift gör skillnad. Hjälp oss och de övriga organisationer som står bak kampanjen att stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Målet är att få in 10 000 namn.

Vårens mest inspirerande föreläsning? Här är den!

Vårens mest inspirerande föreläsning? Här är den!

17 januari 2023 höll vi tillsammans med Downs Syndrom Norge 17 januari ett webbinar med fantastiska Kayla McKeon. Missade du detta? Ingen fara! Nu finns föreläsningen på vår Youtubekanal så du kan lyssna och titta när det passar dig.

Stödmedlemskap - en ny medlemsform

Stödmedlemskap - en ny medlemsform

Låt grannar, kusiner, mostrar och farbröder, kollegor, mor- och farföräldrar veta att ju fler medlemmar Svenska Downföreningen har, desto starkare blir vår röst. Från och med årsskiftet 2022/2023 finns förutom personligt medlemskap och familjemedlemskap, också möjligheten att bli stödmedlem i föreningen.

"Man vågar inte riktigt dö.” - Svenska Downföreningens vice ordförande Anna Brandström blev intervjuad i gårdagens SVT Rapport.

25% av personer med funktionsnedsättning har enligt statistikcentralbyrån låg ekonomisk standard, jämfört med 12 % i övriga befolkningen. Detta beror bland annat på att bidragen till den här gruppen inte har hängt med i inflationstakten. ”De här människorna har levt i fattigdom i så många år. Nu går man från fattig till ännu mer fattig och då finns det inget att skära på” Anna Brandström, vice or

Fina intentioner syns inte i plånboken

Fina intentioner syns inte i plånboken

Kommuner och regioner tar överpris för hjälpmedel och vårdprogram finns eller följs inte. Ersättningar avslås eller urholkas. Personer med Downs syndrom är några av de mest ekonomiskt utsatta i vårt samhälle, och det blir sämre, skriver Svenska downföreningen i debattartikel.

Webbinarium: Mitt barn fyller 18 år, vad ska jag tänka på?

Webbinarium: Mitt barn fyller 18 år, vad ska jag tänka på?

Webbinarium: Mitt barn fyller 18 år, vad ska jag tänka på? I USA är oktober "Medvetande-om-Downs-syndrom-månaden", (Downs syndrome awareness month), och går under namnet Rocktober. Detta vill Svenska Downföreningen uppmärksamma genom ett antal intressanta webbinarier. På tisdag den 5/10 kl 12.00-12.45 är det dags för det första webbinariet i vår "Rocktober-serie".

Övergången från ung till vuxen för personer med funktionsnedsättning

Att gå från att vara ungdom till att bli vuxen kan innebära att flytta hemifrån, börja studera eller arbeta, skapa nya relationer och möta högre krav på att fatta egna beslut. Alla människor ska ha likvärdiga förutsättningar att klara de förändringarna. Forskning visar att unga med funktionsnedsättning ges sämre villkor att klara de utmaningarna. Fortes rapport kring detta presenteras 15/10.

Vi förtjänar svar – viktiga upplysningar har tagits bort

Vi förtjänar svar – viktiga upplysningar har tagits bort

DEBATT. Varför försvann plötsligt Socialstyrelsens analys av smittrisken mellan närstående och personer i riskgrupp? Och vad hände med rekommendationen om att närstående borde avstå att förvärvsarbeta om det inte kunde ske utan risk för smitta? Det skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med åtta andra förbund.

Beslut om övergångsregler för omvårdnadsbidraget

Beslut om övergångsregler för omvårdnadsbidraget

​I onsdags debatterades övergångsreglerna i omvårdnadsbidraget (OVB) i riksdagen, och senare på eftermiddagen fattades beslutet att det tidigare gällande vårdnadsbidraget (VB) kan fortsätta betalas ut medan ett beslut om OVB handläggs. Det innebär att ingen ska hamna glappet mellan två bidragsformer. Något som under en lång tid drabbat många familjer.

Äntligen går regeringen vidare med LSS - nu vill funktionsrättsrörelsen vara med från början

”Den angelägna frågan om LSS har stått still ett år, och därför välkomnar vi att regeringen äntligen går vidare med initiativ för att förbättra den personliga assistansen”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige. ”Nu när man lagt den gamla LSS-utredningen bakom sig, ser vi fram emot att den nya utredningen från början för en bredare dialog med funktionsrättsrörelsen.”

Ny bok om Samhällskritik och funktionshinderspolitik

Ny bok om Samhällskritik och funktionshinderspolitik

Jörgen Lundälv, Docent i Social arbete vid Göteborgs universitet har skrivit boken ”Pennskaften inifrån”. En bok där ideologiska krafter i Finland och Sverige kommer till tals om modern funktionshinderspolitik.

Foto: Riksförbundet FUB

Grattis Klara Lüning - årets Inre Ringen-aktivist 2019

​Årets Inre Ringen-aktivist är Klara Lüning! Priset går till en person som har gjort en stor insats för ​Inre Ringen och Inre Ringens frågor. Personen ska ha tänkt något nytt och kreativt, som engagerat sig för Inre Ringen och personer med intellektuell funktionsnedsättning och vara medlem i FUB.

Sammanfattning och inspelning från riksdagsseminarium i mars

Sammanfattning och inspelning från riksdagsseminarium i mars

Riksdagsseminariet "Trygghet i krissituationer för personer med Downs syndrom och andra med intellektuell funktionsnedsättning" arrangerades den 13/3 av Svenska Downföreningen, tillsammans med Bengt Eliasson (L), Per Lodenius (C) och Studieförbundet Vuxenskolan.

En lång rad udda sockor!

En lång rad udda sockor!

Världsdagen för Downs syndrom uppmärksammas med interaktiv "sock-installation" på Västerås Konstmuseum.

Vår julkalender ”Ett liv som andra” #LSS

Vår julkalender ”Ett liv som andra” #LSS

I vår julkalender får du träffa 24 medlemmar som berättar om vilken skillnad LSS gör i deras liv. LSS betyder jättemycket för oss! LSS står för: Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade

Från avsnittet "Pojken som lämnades kvar": Rischard Lewkowiez som vuxen (foto: Lisbet Svensson) och som liten pojke (foto: privat)

TV-avsnittet "Pojken som lämnades kvar" gav nominering till Stora Journalistpriset 2018

​Nominerade år 2018 i kategorin Årets Berättare: Kattis Ahlström, Niklas Källner, Lisa Jarenskog och Anna Jaktén; ​för avsnittet ”Pojken som lämnades kvar” i TV-programmet "Arvinge Okänd", Sveriges Television. Juryns motivering: "För att de inom ramen för ett underhållningsprogram gör tung journalistik om de mörkaste kapitlen i vår historia."

Broschyrerna kan beställas från Svenska Downföreningen och finns också som pdf

Ny broschyr om autism och ADHD vid Downs syndrom

Med tidig upptäckt av diagnoserna ADHD och Autismspektrumtillstånd vid Downs Syndrom kan fler barn och familjer få rätt stöd och bättre vardagsliv. Arvfondsprojektet “ADHD och Autismspektrumtillstånd vid Downs Syndrom” har tagit fram en faktabroschyr. Broschyren finns även som lättläst.

Vilka tycker DU ska få UPP-priset 2019?

Vilka tycker DU ska få UPP-priset 2019?

För att förändra attityderna till Downs syndrom delar Svenska Downföreningen ut två priser varje år i samband med Världsdagen för Downs syndrom, World Down Syndrome Day, 21/3. Priset lyfter fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom.

Ökad kunskap = ökad delaktighet

Ökad kunskap = ökad delaktighet

​Vi ökar kunskapen om Downs syndrom (DS). Vi tror nämligen att med ökad kunskap ökar också förståelsen för varandra och det blir lättare för alla att vara delaktiga på sina villkor. I USA är oktober "Medvetande- om-Downs-syndrom-månaden", så vi tänkte haka på och sprida kunskap om DS denna månad genom våra Instagram-konton.

Visa mer