Nyhet -
Rätten till rättshjälp gäller inte alla
Rätten till rättshjälp gäller inte alla
Statistik från Rättshjälpsmyndigheten visar att färre än 100 sjuka och funktionshindrade personer har fått rättshjälp beviljad för överklagan av beslut kring sjukpenning och LSS-insatser sedan lagen skärptes på mitten 1990-talet.
I ett inslag i Sveriges Radio Ekot onsdagen den 27 juni menar forskaren Sebastian Wejedal att fler personer skulle få sjukersättning och LSS-insatser om de fick rättshjälp. RådmanFredrik Lönndal på Länsrätten i Malmö menar att det är ett problem om personer som är i behov av stöd och hjälp inte får rätt insatser på grund av att de inte får rättshjälp.
Vi på Svenska Downföreningen vet att många av våra medlemmar och deras anhöriga far illa då de inte får den hjälp och det stöd de behöver – och har rätt till enligt gällande lagstiftning.
I redan tuffa livssituationer ska de ha kraft, ekonomi och kompetens att driva överklagansärenden mot myndigheter helt utan juridisk hjälp.
I samband med Internationella dagen för Downs syndrom den 21 mars i år skrev vi en debattartikel om LSS där vi bland annat framförde vårt krav på Juridiskt stöd och ombud.
[Klipp ur debattartikel:]
”Juridiskt stöd och ombud
Eftersom LSS är en rättighetslagstiftning kan man överklaga besluten. Men det är en sak att ha rätt och en helt annan sak att få rätt. För vår målgrupp är det ofta en Davids kamp mot Goliat.
Av de 10 insatser som LSS omfattar finns det endast möjlighet till juridisk hjälp i en, (1), Assistansen. För att kunna driva en överklagan av ett beslut måste man många gånger antingen själv vara jurist eller anlita en jurist. Vi vill att alla personer som omfattas avLSS ska ha rätt till juridiskt stöd inom insatsen Råd och Stöd för att föra sin talan. Sverige är en rättsstat,det borde omfatta alla medborgare.”
Medel för rättshjälp tas från det allmänna, dvs samma kassa som t ex betalar för försvarare vid åtal och rättegångar. Varför nekas personer med funktionsnedsättning en jämbördig rättsprocess med rättshjälp?