Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälso-, sjukvård

Nu är det snart dags för vaccination mot influensa och covid-19

Nu är det snart dags för vaccination mot influensa och covid-19

Vuxna personer med Downs syndrom ingår i riskgrupp för att bli allvarligt sjuka av Covid-19 och Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination från 18 års ålder. Gällande influensa rekommenderas både vuxna och barn med Downs syndrom från 6 månaders ålder vaccination.

Angående Socialstyrelsens rapport om fosterskador och kromosomavvikelser

Angående Socialstyrelsens rapport om fosterskador och kromosomavvikelser

Svenska Downföreningen välkomnar en respektfull och nyanserad debatt om fosterdiagnostik och dess syfte och kommer fortsätta arbeta för ett samhälle där personer med Downs syndrom ses som fullvärdiga medborgare och får bästa möjliga förutsättningar att leva ett gott liv.

Välkommen till riksårsmöte den 27 april

Välkommen till riksårsmöte den 27 april

Välkommen till Svenska Downföreningens riksårsmöte lördagen den 27 april kl 15:30-ca 17:00. Mötet kommer arrangeras i Stockholm på Good Morning Hotel Hägersten. Anmäl dig om du önskar komma.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CPAP.png

Andningsmask med övertryck för bättre sömn (CPAP)

Forskare från Uppsala, Lund, Örebro och Göteborg har jämfört CPAP-användning mellan patienter med och utan Downs syndrom. Deras slutsats är att patienter med Downs syndrom har betydligt allvarligare obstruktiv sömnapné. CPAP-behandlingen fungerar lika bra för patienter med DS, vilket understryker hur viktigt det är att diagnosticera och behandla OSA hos personer med DS.

Malin Stensson och Maria Björk, Hälsohögskolan Jönköping

Föräldrars syn på tandvård och munhälsa för barn med Downs syndrom

Föräldrar till barn med Downs Syndrom i åldern 0-18 år inbjöds att delta i en enkät av Hälsohögskolan i Jönköping via Svenska Downföreningens Facebook-sida och hemsida i början av 2018. 101 föräldrar besvarade enkäten. Forskarna Malin Stensson och Maria Björk m fl har publicerat två artiklar om studiens resultat.

Raseri över illavarslande svar om omvårdnadsbidraget

Försäkringskassans bryska svar som grusar hoppet om förbättrat omvårdnadsbidrag får funktionsrättsförbund att rasa. Funktionsrätt Sverige, Svenska Downföreningen och Autism- & Aspergerförbundet har reagerat skarpt. – Vi uppmanar regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att agera omgående mot Försäkringskassan, säger Anna Brandström, vice ordförande för Svenska Downföreningen.

Vuxna med Downs syndrom måste tillhöra den första gruppen som prioriteras för en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

Idag har Svenska Downföreningen och Riksförbundet FUB återigen skrivit ett brev till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen gällande personer med Downs syndrom och covid-19 vaccinering.
En stor engelsk studie visar att vaccinerade med Downs syndrom har 12,7 gånger högre risk för att bli sjuka och dö i covid-19 jämfört med andra vuxna vaccinerade. Det är den högsta orsaksspecifika risken av al

Utredning av kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom

Utredning av kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom

Sveriges Regioner har i samverkan tagit fram ett standardiserat vårdförlopp för utredning av kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Personer med Downs syndrom bör, efter en basal utredning inom primärvården som kan utesluta andra orsaker till kognitiv svikt, remitteras till en specialistenhet för utvidgad utredning.

Välkomna alla barn födda 2017 och 2018!

Välkomna alla barn födda 2017 och 2018!

Var det 90 och 104 barn med Downs syndrom som föddes 2017 och 2018? Eller var det kanske 130 och 144? Eller ännu fler? Vi vet inte hur många barn som föddes med Downs syndrom 2017 och 2018, men alla är lika välkomna!

Gerd Ahlström, Anna Axmon, Magnus Sandberg och Eva Flygare Wallén. (Foto: Ylva Nilsson och Christine Schmiege)

Vård hos specialistläkare för äldre personer med Downs syndrom 2002-2012

Vuxna och äldre med Downs syndrom, som har svårt att söka vård själva, får kanske inte den vård de behöver. En studie av besök inom specialistvården 2002-2012 visar att mängden planerade vårdbesök inte motsvarar de förväntade utifrån rekommendationer, och att mängden oplanerade vårdbesök kan tyda på att det finns ytterligare medicinska behov som inte tillgodoses.

Remiss: Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom

Remiss: Kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom

Ett förslag till ett standardiserat vårdförlopp för utredning av kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom är nu ute på remiss. Det kan underlätta för personer med Downs syndrom att få en ordentlig utredning, en riktig diagnos och rätt behandling.

Professor Henrik Zetterberg föreläser om biomarkörer

Kick-off för svensk forskning om Downs syndrom och prevention av Alzheimers

Drygt 30 forskare, läkare och anhöriga deltog i det öppna symposium som arrangerades av nätverket SweDown i samarbete med Svenska Downföreningen den 3 oktober på Karolinska Institutet. Mycket och aktuell information ledde till bra diskussioner. Ett arbetsmöte efteråt resulterade i en handlingsplan för start av svensk forskning om hur man kan förhindra Alzheimers hos personer med Downs syndrom.

Delta i internationell enkät från LuMind om sömnapné hos personer med Downs syndrom

Delta i internationell enkät från LuMind om sömnapné hos personer med Downs syndrom

Sömnapné – andningsuppehåll under sömnen – är mycket vanligt förekommande hos personer med Downs syndrom, i alla åldrar. Obehandlad sömnapné sätts i samband med flera hälsoproblem; beteende, livskvalitet, inlärningsförmåga och kognition, hjärt/kärl-hälsa, och Alzheimers sjukdom. LuMind IDSCs internationella enkät är öppen under oktober.

Ann Charlotte Granholm Bentley, Professor i Biologi och Executive Director för Knoebel Institute for Healthy Aging

Vården för vuxna med Downs syndrom kan bli mycket bättre

Lotta Granholm är Executive Director för Knoebel Institute for Healthy Aging i Denver och gästprofessor vid Karolinska Institutet. Nu vill hon hjälpa till att etablera forskning i Sverige om Downs syndrom och Alzheimers genom ett samarbete mellan flera svenska universitet och det europeiska nätverket Horizon21. Syftet är att förbättra tillgången till behandlingar och kliniska prövningar.

Visa mer