Gå direkt till innehåll

Ämnen: Skola

I samband med Rocktober arrangerar Svenska Downföreningen i år igen en serie webbinarier.

I samband med Rocktober arrangerar Svenska Downföreningen i år igen en serie webbinarier.

I samband med Rocktober arrangerar Svenska Downföreningen en serie webbinarer.
Webbinarierna sänds via Zoom. Högst 100 deltagare, först till kvarn! Anmäl er nedan!
Program
5/10 kl 12.00-12.40  Mitt barn fyller 18 år, vad ska jag tänka på?
Paulina Boija & Anna Hallgren, rådgivare på LaSSe Brukarstödcenter berättar om förberedelser som är bra att ha med sig när man har ett barn med

"Skön är hamnen" -En mysrysare med lärarhandledning för mångfald

"Skön är hamnen" -En mysrysare med lärarhandledning för mångfald

Boken "Skön är hamnen" är en spännande bladvändare som baseras på de verkliga händelser som ägde rum på Vipeholm, en anstalt för "sinnesslöa" under mitten av 1900-talet. Det är en historielektion förpackad i en mysrysare. Den är lättläst och skriven i ett högt tempo för att fånga även den svårflirtade läsaren. "Skön är hamnen" är skriven av Elin Lindholm, författare och speciallärare.

Professor Sue Buckley om barns tal- och språkutveckling 8/10

I USA är oktober "Medvetande-om-Downs-syndrom-månaden", (Downs syndrome awareness month), och går under namnet Rocktober. Detta vill Svenska Downföreningen uppmärksamma genom ett antal intressanta webbinarier. 
På torsdag 8/10 är det dags för det andra webbinariet i serien. Vi gästas då av Professor Sue Buckley från institutet Down Syndrom Education i England. Hon är mycket väl meriterad och ha

Foto; Sacharias Källdén

Kampen för Leanders "vanliga" skolgång

I oktober förra året fick Anna-Lena beskedet att hennes son, Leander Österberg, inte längre skulle få vara integrerad i den vanliga grundskolan, utan gå heltid i grundsärskolan från och med sjunde klass. Till hösten byter han skola, till en på Kungsholmen, för att inte tvingas vara i särskolan på heltid.

Gymnasiesärskolans och Särvux/Lärvuxs elever blir utan digital delaktighet

Gymnasiesärskolans och Särvux/Lärvuxs elever blir utan digital delaktighet

Vi på Riksförbundet FUB, Svenska Downföreningen och Autism- och Aspergerförbundet ser hur väldigt många i våra målgrupper (barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF)/autism) har fått det än mer tufft under pågående pandemi p.g.a. bristande digital delaktighet.

Debatt: Glöm inte föräldrarna till ungdomar med funktionsnedsättning

Debatt: Glöm inte föräldrarna till ungdomar med funktionsnedsättning

Det skapar stora problem för föräldrar till ungdomar i gymnasiesärskolan när skolan stänger. Regeringen måste se till så att föräldrarna får stöd för att kunna fortsätta arbeta, och så att de får ersättning när de inte kan det, skriver Ulla Adolfsson Ordf. Autism- och Aspergerförbundet, Harald Strand Ordf. Riksförbundet Fub och Veronica Magnusson Hallberg Ordf. Svenska Downföreningen.

Martin fikar med sin kusin Samuel. Foto Hedvig Anckarman

Debatt: Rocka sockorna räcker inte - sluta begränsa!

Regering, riksdag, regioner, kommuner och myndigheter måste sluta begränsa vår vardag. Att i tider som dessa även informera på lättläst och med AKK (Alternativ Kompletterande Kommunikation), och att alltid ha särskolor och omsorg med i krishantering och planer borde vid det här laget vara självklart men är, plågsamt uppenbart, inte det.

Anpassad IT, Mora Folkhögskola

Debatt: Regler behöver ses över för allas rätt till högre utbildning

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har signalerat att de anslag som fördelas för att ge stöd till studerande med funktionsnedsättning på högskola och universitet är otillräckliga och behöver höjas. Vill regeringen att personer med funktionsnedsättning ska få chans att själva forma sina liv, måste begäran om höjda anslag få gehör, skriver Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige.

Debatt: Är inte digital delaktighet lika viktig för alla, Ekström?

Debatt: Är inte digital delaktighet lika viktig för alla, Ekström?

Måste personer med intellektuell funktionsnedsättning skriva in sig på förskolan för att kunna utveckla digital kompetens. Det frågar företrädare för Riksförbundet FUB, Svenska Downföreningen, Autism- och Aspergerförbundet med flera, med anledning av att utbildningen anpassad it vid Mora Folkhögskola är nedläggningshotad.

Ett steg mot en mer inkluderande skola

Ett steg mot en mer inkluderande skola

Funktionsrätt Sverige kommenterar regeringens förslag att öka kunskapen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i lärarutbildningarna. ”Det här är en oerhört viktig fråga för oss", säger Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige. Det är klart att det är svårt att identifiera och möta behov hos mångfalden av elever om man saknar kunskap om vilka konsekvenser olika funktionsnedsättningar får”

En saga om fördomar och barns olikheter

En saga om fördomar och barns olikheter

Nu är den här - uppföljaren till den populära boken "Barnen i Kramdalen"
"Barnen i Kramdalen 2 - en saga om fördomar och barns olikheter" handlar om sex barn som ska lösa svåra uppdrag vid Samarbetsälven. Tre av barnen har diagnoser (Down syndrom, ADHD och autism) och ett barn är född i ett annat land. För att klara alla hinder måste de ta hjälp av varandras olikheter och styrkor - något de för

Amanda bryter ny mark

Amanda bryter ny mark

När Amanda kom in på riksgymnasiet i judo i Lindesberg som första särskoleelev flyttade hela familjen med. 16 år fyllda har hon hunnit tävla även i Holland, England och Ryssland.

Bild från filmen "Vi ses på Resonaari"

Kan musik bli mer demokratisk?

En film som inspirerar! Sex stycken trombonister från Kulturskolan i Göteborg besöker Resonaari i Finland för att delta på deras årliga konsert på Savoy Teater i Helsingfors. Resonaari är en musikskola för individer med funktionsnedsättning. Skolan jobbar för demokrati och allas lika rätt och är världsledande med sina metoder och den forskning som bedrivs i samarbete med skolan.

Rättigheter ska inte bli tillgodosedda enbart för dem som har turen med sig eller för dem som orkar ta strid. Foto: Mia Wright

DEBATT: ”Alla medborgare har rätt till ett språk”

Idag rockar vi sockorna runt om i Sverige. Vi gör det för att vi tror på att människor med och utan en extra kromosom kan umgås, leva och lära tillsammans. Vi ser att många med behov av alternativa och kompletterande kommunikationssätt, AKK, inte får det stöd de behöver.

  Widgitsymboler © Widgit Software/Hargdata 2015

Delta i undersökning om språkträning

Vi ber Dig som är föräldrar till barn som har någon form av språkliga hinder att besvara följande 11 kryssfrågor. Det tar ca 3-4 minuter. Du ska inte uppge namn, adress eller annan uppgift som gör det möjligt att identifiera dig eller ditt barn.

Hela Sverige rockar sockorna den 21 mars!

Hela Sverige rockar sockorna den 21 mars!

Med olika sockor på fötterna, sång och musik uppmärksammas Internationella Downs syndromdagen tisdagen den 21/3. Svenska Downföreningen som står bakom satsningen, uppmanar alla att rocka sockorna och slå ett slag för att olika är bäst!

William fick praktik efter brorsans inlägg på Facebook

William fick praktik efter brorsans inlägg på Facebook

William är 20 år och går sista året i gymnasiesärskolan. Han sökte praktikplats, men det var inte lätt att hitta någon. Då skrev hans bror ett inlägg på Facebook som delades över 8000 gånger och ledde till flera erbjudanden! Inom kort blir det praktik för William på både ett café och ett gym.

Visa mer